Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto serowe z malinami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczne, wilgotne serowe ciasto z malinami i borówką.
Składniki
- mąka pszenna - 320g
- jajka - 4 szt.
- twaróg - 250g
- cukier (drobny) - 150g
- olej rzepakowy - 100 ml
- mleko - 100 ml
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Dodatkowo - ---
- maliny - ok. 300g
- borówki - ok. 200g
Sposób wykonania
- Łopatka Łopatka
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Przygotowujemy formę keksową (ok. 35cm), wykładamy ją papierem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy.
Do naczynia miksującego wrzucamy kostkę twarogu i mielimy, co chwilę zatrzymując urządzenie i mieszając ser łopatką – obroty 5, czas 1 minuta. Zmielony ser przekładamy do innego naczynia a naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wbijamy cztery dość małe jajka i wsypujemy cukier, ucieramy – obroty 3, czas 4 minuty. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
Do masy jajecznej wlewamy stopniowo przez otwór w pokrywie olej – obroty 3, czas 1 minuta.
Następnie dodajemy zmielony twaróg oraz mleko i mieszamy – obroty 2, czas 1 minuta. Jeśli mielony twaróg jest dość twardy i suchy, to dodajemy odrobinę więcej mleka.
Zdejmujemy mieszadło i dodajemy mieszankę sypkich składników (mąka i proszek do pieczenia). Całość mieszamy łopatką powoli, ale dokładnie.
Gotowe do pieczenia ciasto z serem przekładamy do formy. Ciasto powinno mieć konsystencję lekkiego budyniu.
Na wierzch ciasta wykładamy owoce.
Formę z ciastem z serem twarogowym wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest już upieczone.
Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 5 minutach otwieramy drzwi do połowy, a po chwili wyjmujemy ciasto z piekarnika.