Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto Shrek
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne i efektowne ciasto, które urzeknie Waszych gości zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Składniki
- Biszkopt - ---
- jajka - 5 szt.
- mąka pszenna - 170g
- woda - 3 łyżki
- cukier - 230g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Warstwa zielona - ---
- sok Pysio zielony (przecierowy) - 900 ml
- budyń śmietankowy - 3 szt.
- Warstwa śmietanowa - ---
- śmietanka 30% - 400 ml
- galaretka truskawkowa - 1 szt.
- ciastka delicje - 2 opakowania
- Warstwa trzecia - ---
- galaretka zielona - 2 szt.
- żelatyna - 2 łyżeczki
- Dodatkowo - ---
- woda z cytryną - kilka łyżek
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Przygotowujemy formę (25x35) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy białka, ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy cukier i nadal ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Następnie nadal przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy żółtka - obroty 3, czas 2 minuty. Na koniec dodajemy mąkę i lekko mieszamy z użyciem łopatki - obroty 1, czas 30 sekund. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30-35 minut. Biszkopt studzimy i nasączamy wodą z cytryną.
Warstwa zielona
Jedną szklankę soku odlewamy i rozpuszczamy w niej budynie. Resztę soku wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 1 minuta. Następnie stopniowo przez otwór w pokrywie wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 2 minuty. Gorący budyń wylewamy bezpośrednio na biszkopt, przykrywamy folią aluminiową i studzimy. Gdy zielona warstwa wystygnie zdejmujemy z niej folię i przygotowujemy warstwę śmietanową.
Warstwa śmietanowa
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy śmietankę (można dodać cukier puder, żeby lepiej się ubiła) i ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta (w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy czas). Następnie powoli wlewamy schłodzoną galaretkę i mieszamy - Obroty 3, czas 15 sekund. Całość wylewamy na zieloną warstwę i równamy. Delicje układamy czekoladą do góry i lekko wciskamy w śmietankę. Odstawiamy do stężenia w lodówce.
Trzecia warstwa
Zielone galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Całość wkładamy do lodówki.