Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto śnieżny puch
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Szybki i puszysty sernik na zimno.
Składniki
- herbatniki maślane - 2 opakowania
- wiórka kokosowe - do posypania
- twaróg (zmielony) - 750g
- cukier puder - 3/4 szklanki
- galaretki cytrynowe - 2 opakowania
- wrząca woda - 500 ml
- śmietana 30% - 250 ml
- śmietan-fix - 1 opakowanie
Sposób wykonania
- Łopatka Łopatka
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Przygotowujemy formę o wymiarach 33 x 23 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Na jej spodzie układamy herbatniki, jeden przy drugim.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej (powinny jednak pozostać płynne).
Do naczynia miksującego wrzucamy twaróg i cukier puder, ucieramy z łopatką – obroty 6, czas 1 minuta. Następnie wlewamy płynną galaretkę, cały czas miksując – obroty 4, czas 1 minuta ( po wlaniu całej galaretki na pokrywę zakładamy miarkę MS). Powstanie bardzo płynna masa serowa. Przelewamy do innego naczynia i wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia, często sprawdzając konsystencję, gęstnieje bardzo szybko.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietanę kremówkę, ubijamy – obroty 3, czas 1 minuta (w razie potrzeby czas należy skrócić lub wydłużyć). Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix. Ubitą śmietanę dodajemy do lekko gęstniejącej masy serowej i mieszamy do połączenia rózgą kuchenną. Powstałą masę serową (na tym etapie o konsystencji serka homogenizowanego) przelewamy na herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia deseru.
Śnieżny Puch przechowywać w lodówce.