Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto z pomarańczą
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Idealne zimowe ciasto z pomarańczami. Pyszne i oryginalne.
Składniki
- Syrop pomarańczowy - ---
- pomarańcze - 2 lub 3 szt.
- woda - 100 ml
- cukier - 150g
- Ciasto - ---
- masło - 110g
- kefir - 185g
- jajka - 3 szt.
- skórka z pomarańczy - z jednej sztuki
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- cukier - 160g
- mąka pszenna - 220g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie myjemy, sparzamy i kroimy w cienkie plastry. W płaskim i szerokim garnku lub patelni gotujemy wodę z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru, mieszamy. Następnie na wodę wykładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Na dnie tortownicy układamy plastry pomarańczy z naszego syropu.
Do naczynia miksującego wrzucamy pokrojone masło i rozpuszczamy - temp. 50 stopni, obroty 1, czas 1 minuta. Odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonego masła dodajemy kefir i mieszamy - obroty 3, czas 10 sekund. W kolejnym kroku na zespół noży zakładamy mieszadło, dodajemy jajka, cukier oraz skórkę z jednej pomarańczy, ucieramy - obroty 3, czas 30 sekund. Dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną i mieszamy - obroty 3, czas 20 sekund. Gotowe ciasto przelewamy na pomarańcze. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy ciasto przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Ciepłe ciasto uwalniamy z formy, ostrym nożem odcinamy górkę (aby wyrównać ciasto) i nakłuwamy całe cisto patyczkiem. Syrop pomarańczowy delikatnie wylewamy na cieple ciasto, pozostawiając sobie dwie łyżki syropu.
Po wystygnięciu ciasto odwracamy do góry dnem. Pomarańcze polewamy resztą naszego syropu, aby ładnie się błyszczały.