Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto ze słonecznikiem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto ze słonecznikiem
Składniki
- jajka - 6 szt.
- cukier - 150 g
- budynie czekoladowe - 4 szt.
- mąka pszenna - 15 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- -
- masło - 150 g
- mleko - 2 łyżki
- słonecznik łuskany - 300 g
- -
- masło - 200 g (bardzo miękkie)
- masa kajmakowa - 1 puszka
Sposób wykonania
Wykonanie:
Biszkopt:
Do naczynia miksującego wlać białka, założyć mieszadło i ubić- obroty 3, czas 3 minuty. Następnie dodać cukier i dalej ubijać- obroty 3, czas 1,5 minuty. Następnie dodawać po 1 żółtku i ubijać- obroty 3, czas 1,5 minuty. Na koniec wyjąć mieszadło, dodać budynie, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatką.
Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (wymiar około 24*36 cm) i piec w temperaturze 180C około 30-35 minut.
Do naczynia miksującego wrzucić 150 g masła, dodać mleko, rozpuścić- obroty 2, temp. 80C. Następnie dodać słonecznik, wymieszać- obroty 2, temp. 80C, czas 1 min.
Masę słonecznikową wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem (ten sam wymiar co biszkopt). Piec w temp. 170C czas około 15-20 minut. Po wystudzeniu, rękami pokruszyć.
Masa kajmakowa:
Do naczynia miksującego włożyć bardzo miękkie masło, założyć mieszadło i ucierać- obroty 2, czas 4 minuty. Po około 2 minutach przez otwór w pokrywie dodawać po łyżce kajmaku. Wyjąć 1/3 masy.
Do pozostałej dodać 2/3 pokruszonego słonecznika i delikatnie wymieszać- obroty 2, czas 30 s.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakową ze słonecznikiem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę kajmakową i posypać pozostałym słonecznikiem.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.