Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Ciasto zebra
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne i efektowne dwukolorowe ciasto.
Składniki
- cukier puder - 200g
- jajka - 5 szt.
- sól - szczypta
- olej roślinny - 150g
- woda mineralna gazowana - 240g
- mąka pszenna - 355g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao ciemne - 25g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do naczynia miksującego założyć motylek, wlać 5 białek, dodać szczyptę soli, ubijać – obroty 3, czas 2 minuty. Nastawić kolejne ubijanie - obroty 3, czas 4 minuty, w tym czasie przez otwór w pokrywie dodać łyżka po łyżce cukier puder.
Wyjąć motylek. Do naczynia miksującego dodać: 5 żółtek, olej, wodę mineralną gazowaną, 330g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać – obroty 4, czas 30 sekund. Jeśli na tym etapie widać w cieście nierozmieszane grudki, pomieszać bardzo delikatnie przy pomocy łopatki.
Połowę ciasta przełożyć do miski. Miskę ustawić na pokrywie naczynia miksującego, dodać do niej 25g kakao bez cukru, delikatnie wymieszać do połączenia składników. Do reszty ciasta, tej która pozostała w naczyniu miksującym, dodać 25g mąki, wymieszać – obroty 4, czas 20 sekund.
Rozgrzać piekarnik do 160°C.
Do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 24cm wlewać ciasto – na środek wylewać na zmianę łyżkę ciasta ciemnego i łyżkę ciasta jasnego, aż do wyczerpania obu ciast. W ten sposób powstanie charakterystyczny wzór zebry. Ciasto natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę w 160°C, lub do tzw. suchego patyczka.