Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Czekoladowe ciasteczka
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowite ciasteczka z kawałkami czekolady. Idealny dodatek do kawki.
Składniki
- masło - 100g
- czekolada biała - 100g
- czkolada mleczna - 100g
- czekolada gorzka - 100g
- mąka pszenna - 155g
- proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki
- sól - szczypta
- kakao - 3 łyżki
- brązowy cukier - 70g
- biały cukier - 70g
- jajko - 1 szt.
- mleko - 60 ml
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Masło wyjąć z lodówki na 10 minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasteczek. Czekolady drobno kroimy.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy pokrojone masło, ubijamy - obroty 4, czas 3 minuty (co jakiś czas zatrzymujemy urządzenia i zbieramy masło ze ścianek naczynia). W trakcie pracy urządzenia dodajemy po łyżce przez otwór w pokrywie cukier brązowy oraz biały. Następnie dodajemy jajko i ubijamy jeszcze przez chwilę - obroty 4, czas 1 minuta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakałem. Do naszej masy dodajemy połowę sypkich składników i mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund. Kolejno dodajemy resztę sypkich składników oraz mleko i mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund (urządzenie może przejść w PULS, w niczym to nie przeszkadza).
Ciasto przekładamy do innego naczynia, dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nabieramy po czubatej łyżce ciasta i układamy je na blaszce, formując kulki, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Każdą kulkę delikatnie spłaszczamy od góry. Na jedną blaszkę wykorzystujemy połowę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy nasze ciasteczka przez około 13-14 minut. Ciasta muszą być w środku miękkie, ale upieczone.