Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Czekoladowe z serem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Ciasto czekoladowe przeplatane serem.
Składniki
- Ciasto - ---
- czekolada gorzka - 50g
- mleko - 300g
- jajka - 2 szt.
- cukier - 200g
- dżem z czarnej porzeczki - 3 łyżki
- olej roślinny - 150g
- mąka pszenna - 280g
- kakao - 1 łyżka
- kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Masa serowa - ---
- twaróg - 500g
- jajka - 3 szt.
- cukier - 3 łyżki
- budyń waniliowy (proszek) - 1 opakowanie
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Ciasto czekoladowe:
Do naczynia miksującego wrzucamy czekoladę i rozdrabniamy z miarką MS na pokrywie – obroty 8, czas 5 sekund. Zdejmujemy miarkę MS. Następnie dolewamy mleko i podgrzewamy – temp. 70 stopni, obroty 2, czas 2 minuty. Przelewamy do innego naczynia i odstawiamy do przestudzenia.
Do urządzenia wstawiamy naczynie miksujące z zimną wodą na kilka minut, aby wychłodzić grzałkę.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy – obroty 3, czas 3 minuty. Następnie dodajemy dżem oraz olej i mieszamy – obroty 2, czas 20 sekund. Kolejno wlewamy przestudzone mleko z czekoladą, mieszamy – obroty 2, czas 20 sekund. Zdejmujemy mieszadło. Dodajemy mąkę, kawę, kakao oraz sodę i mieszamy z użyciem łopatki – obroty 3, czas 30 sekund. Masę przelewamy do innego naczynia.
Masa serowa:
Do czystego i suchego naczynia wrzucamy wszystkie składniki na masę serową i mieszamy z użyciem łopatki – obroty 4, czas 30 sekund.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciemne ciasto, a następnie na wierzch układamy łyżką masę serową. Widelcem robimy „esy-floresy”, łącząc w ten sposób masę serową z czekoladowym ciastem.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.