Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Czekoladowy deser z borówkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny, aksamitny deser czekoladowy z świeżymi borówkami.
Składniki
- Biały krem - ---
- śmietanka 30% - 250 ml
- serek mascarpone - 250g
- cukier puder - 3 łyżki
- śmietan-fix - 1 opakowanie
- Masa czekoladowa - ---
- masło z orzechów laskowych - 1/2 szklanki
- kakao - 4 łyżki
- mleko kokosowe - 300 ml
- cukier puder - 1/2 szklanki
- Dodatkowo - ---
- borówki amerykańskie - 300g
- liski mięty - do dekoracji
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Przygotowujemy szklanki lub pucharki, w których podamy nasz deser. Na dno wsypujemy pokruszone herbatniki (tak aby przykryć dno).
Do naczynia miksującego wrzucamy około 100g borówek, na pokrywę zakładamy miarkę MS i miksujemy – obroty 8, czas 5 sekund. Mus przekładamy do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę oraz wsypujemy cukier puder, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 1 minuta (w razie potrzeby należy skrócić lub wydłużyć czas). Pod koniec ubijania ( po ok. 40 sekundach ) przez otwór w pokrywie wsypujemy śmietan-fix. Następnie stopniowo dodajemy ser mascarpone, nadal ubijając – obroty 3, czas 25 sekund. 2/3 masy przekładamy do pucharków. Do pozostałej części dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy – obroty 4, czas 20 sekund. Zdejmujemy mieszadło. Masę przekładamy do pucharków.
Do czystego naczynia miksującego wkładamy masło z orzechów laskowych, cukier puder, kakao i mleko kokosowe, mieszamy do połączenia się składników – obroty 4, czas 30 sekund. Tak przygotowaną masę przekładamy na masę borówkową. Na wierzch wysypujemy świeże borówki i ozdabiamy listkami mięty. Całość wkładamy do lodówki.