Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Dama Kier
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne i jednocześnie piękne ciasto idealne nie tylko na walentynki.
Składniki
- Biszkopt - ---
- jajka - 4 szt.
- mąka pszenna - 170g
- cukier - pół szklanki
- woda - 1/3 szklanki
- kakao - 2-3 łyżki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Krem - ---
- śmietanka 30% - 500 ml
- cukier puder - 1/3 szklanki
- galaretka malinowa - 1 szt.
- śmietan-fix - 1 szt.
- Dodatkowo - ---
- galaretka wiśniowa - 1 szt.
- dżem lub marmolada - do posmarowania
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Przygotowujemy formę (25x25) i wykładamy ją papierem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z kakao. Żółtka mieszamy z wodą i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy białka, ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo cukier, ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Następnie przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy żółtka z wodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy - obroty 3, czas 2 minuty. Dodajemy mąkę z kakao, lekko mieszamy z użyciem łopatki - obroty 1, czas 30 sekund. Całość wylewamy na przygotowaną formę i pieczemy przez około 30 minut. Biszkopt studzimy i kroimy na 2 części.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tak samo postępujemy z galaretką wiśniową.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę oraz dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno - obroty 3, czas 1 minuta 15 sekund (w razie potrzeby skracamy bądź wydłużamy czas). Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. Następnie wlewamy tężejącą galaretkę malinową i mieszamy - obroty 3, czas 15 sekund.
Jeden blat biszkopta układamy w formie, smarujemy dżemem. Kolejno wykładamy masę śmietanową. W drugim blacie wykrawamy serduszka (foremką do ciastek). Tak przygotowany biszkopt delikatnie układamy na masie śmietanowej. W serduszkowe otworki wlewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.