Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Deser czekoladowo-bananowy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczny i prosty w przygotowaniu deser czekoladowy z bananami.
Składniki
- ciastka czekoladowe (np oreo) - 300g
- roztopione masło - 150g
- mleko - 500 ml
- budyń waniliowy - 2 szt.
- kakao - 3 łyżki
- skrobia kukurydziana - 3 łyżki
- cukier - 4 łyżki
- masło - 70g
- banany - 3 szt.
- galaretka cytrynowa - 2 szt.
- sok z cytryny - do pokropienia bananów
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy ciastka, na pokrywę zakładamy miarkę MS i rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy - obroty 6, czas 10 sekund. Zdejmujemy miarkę.
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem. Na dno wysypujemy naszą masę z ciastek i uklepujemy.
Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy do niego budynie, kakao, cukier i skrobię kukurydzianą, dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Resztę mleka wlewamy do czystego naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Kolejno dodajemy przygotowaną mieszankę i gotujemy z użyciem łopatki (cały czas mieszamy łopatką podczas gotowania) - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty. Następnie dodajemy masło i dalej gotujemy z użyciem łopatki - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Całość wylewamy uklepane ciastka i pozostawiamy do wystygnięcia.
Banany kroimy w grubsze plasterki, kropimy je sokiem z cytryny aby nie zmieniły koloru. Po wystudzeniu budyniu plasterki bananów układamy na wierzchu naszego deseru.
Na koniec w 500 ml wrzątku rozpuszczamy galaretki i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na banany i całość wkładamy na kilka godzin do lodówki.