Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Deser kiwi
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny, orzeźwiający deser, który urzeka również swoim wyglądem.
Składniki
- kruche ciastka - 200g
- rozpuszczone masło - 100g
- banany - 2 szt.
- kiwi - 5-6 szt.
- cukier - 70g
- sok z cytryny - 1 łyżka
- jogurt grecki - 500g
- żelatyna - 40g
- woda (wrzątek) - 150 ml
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 20 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy delikatnie masłem.
Do naczynia miksującego wrzucamy ciastka, zakładamy na pokrywę miarkę MS i rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy - obroty 5, czas 10 sekund. Wysypujemy wszystko na dno naszej formy i uklepujemy. Obieramy banany i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, aby zachowały swój kolor i układamy plasterki na uklepanym dnie z ciastek. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier, doprowadzamy do gotowania, często mieszając. Studzimy dokładnie.
W wrzątku rozpuszczamy żelatynę i studzimy dokładnie, ale uważamy aby nie stężała (ma być chłodna, ale płynna).
Z naszego kiwi odlewamy wodę. Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy jogurt oraz kiwi, mieszamy - obroty 2, czas 30 sekund. Podczas mieszania stopniowo przez otwór w pokrywie wlewamy rozpuszczoną zimną żelatynę. Przelewamy całość na banany, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na całą noc. Gdy masa już zastygnie na wierzchu układamy plasterki kiwi oraz posypujemy płatkami migdałów.