Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Domowe Cake Pops
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Fantastyczne wydanie biszkoptu z mascarpone polane czekoladą.
Składniki
- Biszkopt - ---
- jajka - 5 szt.
- cukier - 230g
- mąka pszenna - 170g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- ocet - 1 łyżka
- woda - 3 łyżki
- Dodatkowo - ---
- ser mascarpone - 250g
- cukier puder - 2 łyżki
- gorzka czekolada - 200g
- masło - 2 łyżeczki
- ozdobne cukierki - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Blachę (np. 35x25) i wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 4 minuty. Przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy cukier, ubijając – obroty 3, czas 2 minuty. Kolejno przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo żółtka wymieszane z wodą, octem oraz proszkiem do pieczenia – obroty 3, czas 2 minuty. Dodajemy mąkę lekko mieszając przy użyciu łopatki – obroty 1, czas 20 sekund.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Następnie odkładamy go do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy z użyciem łopatki – obroty 4, czas 20 sekund. Dodajemy ser mascarpone oraz cukier puder i wyrabiamy przy użyciu łopatki – obroty 4, czas 30 sekund. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wkładamy je do lodówki.
Przygotowujemy niewielką miskę i wrzucamy połamaną czekoladę. Do czekolady dodajemy masło.
Do naczynia miksującego wlewamy litr wody i gotujemy – temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 10 minut. Na pokrywie umieszczamy głębokie naczynie parowe, wkładamy do niego miseczkę z czekoladą. Czekamy aż czekolada się całkowicie rozpuści (musi być płynna).
Przygotowujemy długie patyczki (np. takie do szaszłyków) lub grube słomki. Końcówki maczamy w czekoladzie i nabijamy nasze biszkoptowe kulki. Następnie każdą kulkę obtaczamy czekoladą i posypujemy ulubionymi cukierkami. Gotowe cake pops ustawiamy pionowo.