Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Domowe Dacquoise
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Dacquoise to pyszne mini torciki bezowe z pysznym kremem i świeżymi owocami.
Składniki
- Bezy - ---
- białka - 6 szt.
- sól - szczypta
- cukier - 300g
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- Krem mascarpone - 250g
- śmietanka 30% - 200 ml
- cukier wanilinowy - 16g
- cukier puder - 4 łyżki
- śmietan-fix - 1 op.
- Dodatkowo - ---
- maliny (świeże) - 500g
- borówki (świeże) - 300g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Blaty bezowe:
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Przygotowujemy dwie blachy i wykładamy je papierem do pieczenia (blaszki z wyposażenia z piekarnika).
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywno - obroty 3, czas 3 minuty. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Kolejno dodajemy mąkę i sok z cytryny, mieszamy - obroty 3, czas 30 sekund.
Za pomocą rękawa cukierniczego na przygotowanych blachach tworzymy okrągłe placki bezowe o średnicy mniej więcej 10-12 cm. Wkładamy blaszki do piekarnika i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez około 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy z termoobiegiem przez 1 godzinę 30 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy bezy w środku przez około 15 minut. Później je wyjmujemy i studzimy.
Krem mascarpone:
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę, dodajemy cukier puder i ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta (obserwujemy cały czas, żeby nie zrobić masła). Pod koniec ubijania wsypujemy śmietan-fix. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier wanilinowy i mieszamy - obroty 3, czas 30 sekund.
Na każdą bezę wykładamy przygotowany krem i posypujemy owocami.