Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Donuts prosto z piekarnika
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Popularne amerykańskie donuts w zdrowszej wersji.
Składniki
- Ciasto - ---
- mleko - 100 ml
- drożdże (świeże) - 50g
- mąka pszenna - 370g
- cukier - 50g
- sól - 3/4 łyżeczki
- jajka - 3 szt.
- masło (miękkie) - 170g
- Lukier czekoladowy - ---
- masło - 20g
- cukier puder - 50g
- gorzka czekolada - 50g
- woda (gorąca) - 2-3 łyżki
- Dodatkowo - ---
- jajko do posmarowania - 1 szt.
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz wlewamy mleko, podgrzewamy - temp. 40 stopni, obroty 2, czas 30 sekund. Pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn trochę wyrośnie, dodajemy mąkę, cukier, sól oraz jajka i wyrabiamy - obroty 10C, czas 2 minuty. Następnie dodajemy stopniowo miękkie, pokrojone masło - obroty 10C, czas 1 minuta. Ciasto przekładamy do innego naczynia opruszonego mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką, lekko wyrabiamy i formujemy kulę. Rozpłaszczamy ją na grubość około 1cm i wycinamy kółka o średnicy mniej więcej 8 cm, a w każdym kółku otwór mniej więcej średnicy 3 cm. Donuts układamy (zachowując odstępy) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gdy nasze donuts troszkę podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut. Po upieczeniu odkładamy na 10 minut, aby lekko wystygły.
Lukier czekoladowy:
W między czasie do naczynia miksującego wlewamy 250 ml wody i uruchamiamy urządzenie - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 10 minut. Na pokrywie ustawiamy duże naczynie Speedcook'a parowego i wkładamy do niego miseczkę z połamaną czekoladą i rozpuszczamy czekoladę.
Osobno rozpuszczamy masło. Rozpuszczone masło zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego cukier puder oraz gorącą wodę. Lukier powinien być kremowy bez grudek. Jeśli lukier będzie rzadki dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli będzie za gęsty dodajemy więcej wody. Do lukru dolewamy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Górną część donuts zanurzamy w lukrze, delikatnie podnosimy, czekamy aż nadmiar lukru spłynie, odwracamy i układamy na talerzu. Gotowe donuts odstawiamy do zastygnięcia.