Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Drożdżowe ciacha
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Miękkie i słodkie ciastka drożdżowe z nadzieniem z sera mascarpone oraz dżemu brzoskwiniowego.
Składniki
- Ciasto - ---
- żółtka - 2 szt.
- jajka - 1 szt.
- masło - 100g
- mleko - 150g
- cukier - 50g
- cukier wanilinowy - 1 szt.
- drożdże (świeże) - 50g
- mąka pszenna - 500g
- sól - 1 łyżeczka
- Dodatkowo - ---
- ser mascarpone - 250g
- dżem brzoskwiniowy - 200g
- jajko (do posmarowania) - 1 szt.
- brązowy cukier - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego dodajemy jajko, żółtka, masło, cukier oraz cukier wanilinowy, mieszamy – temp. 45 stopni, obroty 3.
Następnie dodajemy drożdże, mąkę, mleko i sól, wyrabiamy ciasto – obroty 10C, czas 3 minuty. Ciasto pozostawiamy na około 30 minut, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wałkujemy na grubość około 4-5mm. Rozwałkowane ciasto tniemy na prostokąty (mniej więcej 10x15 cm). Wzdłuż węższej górnej krawędzi prostokąta robimy krótkie pionowe nacięcia (pozostawiając pół centymetra rantu od górnej krawędzi, tak aby nie zrobić frędzli). Wzdłuż dolnej węższej krawędzi wykładamy łyżeczkę sera, a na nim łyżeczkę dżemu brzoskwiniowego. Całość zwijamy od dołu w górę w rulonik, pamiętając aby z boków zrobić lekkie kieszonki przy zwijaniu. Lekko zlepiamy i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze nacięciami do góry. Postępujemy w taki sposób z każdym prostokątem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy brązowym cukrem.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez około 20 – 25 minut.