Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Drożdżowe ciasto z kruszonką
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne, domowe ciasto drożdżowe posypane słodką kruszonką.
Składniki
- Ciasto - ---
- mleko - 250 ml
- drożdże (świeże) - 45g
- cukier wanilinowy - 2 opakowania
- jajka - 2 szt.
- cukier - 100g
- masło (miękkie) - 150g
- mąka pszenna - 550g
- sól - szczypta
- Kruszonka - ---
- mąka pszenna - 100g
- cukier - 50g
- masło (zimne) - 60g
- Dodatkowo - ---
- cukier puder - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy drożdże i łyżkę cukru, podgrzewamy – temp. 35 stopni, obroty 1, czas 2 minuty. Rozczyn pozostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy pozostały cukier, dwa opakowania cukru wanilinowego, jajka, masło, mąkę i sól, zagniatamy – obroty 10C, czas 3 minuty. Przekładamy ciasto do dużej miski i przykrywamy czystą ściereczką do naczyń. Odstawiamy na 30–45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Składniki kruszonki wrzucamy do czystego i suchego naczynia miksującego, mieszamy – obroty 5, czas 15 sekund. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy na stolnicy oprószonej mąką i wałkujemy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Kruszonkę kruszymy palcami nad ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160°C. Pieczemy ciasto około 45 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika i ostudzimy.
Przed podaniem kroimy ciasto na kawałki i posypujemy cukrem pudrem.