Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Drożdżówka odrywana
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Puszysta i mięciutka drożdżówka odrywana - idealna na śniadanie lub deser w towarzystwie gorącego mleka lub kakao
Składniki
- masło - 50 g
- mleko - 180 g
- drożdże świeże - 25 g
- cukier - 50 g
- mąka pszenna - 400 g
- jajka - 2 szt.
- sól - szczypta
- nadzienie -
- orzechy włoskie - 50 g
- masło - 60 g
- cukier trzcinowy - 4 łyżki
- kakao - 2 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50C. Przelać do miseczki. Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po rozpuszczeniu masła) wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki, wymieszać - obroty 3, czas 5 s. Zostawić na około 15 minut. Następnie dodać mąkę, jajka, sól i wcześniej rozpuszczone masło, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min. Zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość (ok. 30-40 min.)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i rozwałkować tak, aby powstał prostokąt o wymiarach około 60 cm x 30 cm.
Nadzienie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, założyć miarkę MS, rozdrobnić - obroty 5, czas 5 s. Wyjąć. Następnie wrzucić wszystkie składniki nadzienia, wymieszać - obroty 2, temp. 60C.
Na rozwałkowanym cieście rozsmarować przygotowane nadzienie a następnie posypać rozdrobnionymi orzechami. Ciasto pociąć wzdłuż krótszego boku na 6 kawałków o szerokości około 10 cm i ułożyć je jeden na drugim. Całość podzielić na 6 kawałków wzdłuż krótszego boku. Pokrojone ciasto ułożyć bokiem do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (30cm x 11 cm). Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem bądź mlekiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30-35 minut w temperaturze 175C°C (gdy ciasto będzie szybko się rumienić, można je przykryć z góry folią aluminiową).