Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Drożdżówki z budyniem i owocami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowite domowe drożdżówki z pysznym nadzieniem urzekną każdego. Pięknie wyglądają i są dużo zdrowsze niż te ze sklepu.
Składniki
- Rozczyn - ---
- drożdże (świeże) - 50g
- cukier - 2 łyżki
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mleko (ciepłe) - 5 łyżek
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 500g
- sól - szczypta
- cukier - 100g
- mleko - 250ml
- jajka - 2 szt.
- masło - 100g
- Nadzienie - ---
- budyń waniliowy - 1 szt.
- mleko - 500ml
- cukier - 4 łyżki
- jajko (do posmarowania) - 1 szt.
- jagody - 200g
- maliny - 200g
- truskawki - kilka sztuk
- Kruszonka - ---
- mąka pszenna - 100g
- masło (zimne) - 50g
- cukier - 4 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Rozczyn:
Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy aż do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy mąkę i mieszamy. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy - obroty 10C, czas - 2 minuty. Przekładamy do opruszonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Nadzienie:
Do czystego naczynia miksującego wlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka, gotujemy - temp. Gotowanie, obroty-2, czas-1 minuta. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń oraz cukier. Rozpuszczony budyń z cukrem wlewamy do gotującego się mleka, temp. Gotowanie, obroty-2, czas-2 minuty. Przelewamy do innego naczynia i zostawiamy do ostudzenia.
Kruszonka:
Do miseczki wrzucamy mąkę, zimne, pokrojone masło oraz cukier. Rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki. Wstawiamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę zarabiamy kulę, dzielimy ją na 24 małe części o owalnym kształcie. W placuszkach robimy zagłębienie (np. dnem kieliszka lub małej szklaneczki).
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej placuszki, zostawiając miedzy nimi odstępy. W zagłębieniach umieszczamy budyń oraz owoce. Ciasto dookoła smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość posypujemy kruszonką. Tak przygotowane drożdżówki pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Każdą blachę pieczemy osobno przez około 18 minut.