Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Drożdżówki z truskawkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Prosty i niezawodny przepis na domowe drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką. Ciasto jest puszyste, lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki
- masło - 50 g
- mleko - 125 ml
- drożdże - 25 g
- cukier - 50 g
- mąka pszenna - 250 g
- sól - szczypta
- jajka - 1 szt.
- serek ricotta - 100 g
- cukier puder - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- żółtko - 1 szt.
- truskawki - 200 g
- mąka pszenna - 50 g
- masło (zimne) - 20 g
- cukier puder - 1 łyżka
Sposób wykonania
- Noże Noże
Do naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50C. Następnie dodać mleko, drożdże i cukier, wymieszać- obroty 2, czas 10s. Zostawić na około 10-15 minut.
Następnie dodać pozostałe składniki na ciasto i wymieszać, obroty 10C, czas 2 min. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części i z każdej części uformować mały placuszek o grubości około 1-2 cm. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w kilku centymetrowych odstępach i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie do naczynia miksującego wrzucić serek, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i żółtko, wymieszać- obroty 3, czas 8s.
Truskawki wypłukać i pokroić.
W bułeczkach zrobić wgłębienie o średnicy około 4 cm na nadzienie (odcisnąć mniejszą szklanką). Do każdego wgłębienia włożyć po 2 łyżeczki nadzienia serowego i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.
Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki na kruszonkę, wymieszać- obroty 4, czas 10s.
Bułeczki posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.