Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Drożdżówki ze śliwkami i budyniem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne, rumiane, słodkie drożdżówki ze śliwkami budyniem i kruszonką
Składniki
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - 250 ml
- cukier trzcinowy 1 łyżka - 1 łyżka
- -
- mleko - 125 ml
- świeże drożdże - 20 g
- cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
- mąka pszenna - 300 g
- jajka - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- -
- masło - 30 g
- cukier trzcinowy - 30 g
- mąka pszenna - 60g
- -
- śliwki - ok. 5 szt.
Sposób wykonania
Wyjąć.
Zostawić na około 10-15 minut.
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wlać 200 ml mleka, podgrzać z miarką MS- obroty 0, temp 80C, czas 2 min. Resztę mleka wymieszać razem z budyniem i dodać do podgrzanego mleka- obroty 2, temp. 80C, czas 30 s. Wyjąć.
Do czystego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, łyżkę mąki, wymieszać- obroty 2, temp. 35 C. Zostawić na około 10-15 minut. Następnie dodać mąkę, jedno całe jajko i jedno żółtko, olej, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min. Zostawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut.
Ciasto podzielić na 9-10 części, uformować bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Do naczynia miksującego wrzucić masło, cukier trzcinowy, mąkę pszenną, wymieszać- obroty 4, czas 15s.
W wyrośniętych bułeczkach, na środku szklanką odcisnąć wgłębienie. Każde wgłębienie posypać kruszonką, dać budyń i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Każdą drożdżówkę posmarować roztrzepanym białkiem i posypać resztą kruszonki.
Piec w nagrzanym do 190C piekarniku przez około 20-25 minut.