Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Gozleme ze szpinakiem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny turecki chlebek nadziewany szpinakiem i mozzarellą.
Składniki
- Ciasto - ---
- woda - 200g
- mąka pszenna - 30g
- drożdże - 5g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - szczypta
- Farsz - ---
- młody szpinak - 300g
- ser mozzarella (starta) - 250g
- cebula - jedna mała
- czosnek - 2 ząbki
- masło klarowane - 2 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, dodajemy drożdże i cukier, podgrzewamy - temp. 30 stopni, obroty 2, czas 2 minuty. Zostawiamy w naczyniu na 15 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy - obroty 10C, czas 3 minuty. Zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Farsz:
Szpinak myjemy, osuszamy, odcinamy grube łodygi, drobno siekamy. Do naczynia miksującego wrzucamy masło i rozpuszczamy - temp. 70 stopni, obroty 1, czas 1 minuta. Dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę oraz szpinak, doprawiamy i dusimy - temp. 100 stopni, obroty 1, czas 3 minuty. Gotowy farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na kształt koła. Na jedną połowę ciasta dajemy szpinak, posypujemy startą mozzarellą. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy. Tak przygotowany chlebek smażymy na suchej patelni do zarumienienia się ciasta z obydwu stron.
Chlebek świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej podawać w towarzystwie sosu czosnkowego.