Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Gwiazda makowa
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Gwiazda makowa to świąteczne ciasto drożdżowe z dodatkiem domowej masy makowej.
Składniki
- masło - 50 g
- mleko - 150 ml
- drożdże - 30 g
- mąka pszenna - 500 g
- jajka - 2 szt.
- cukier - 60 g
- -
- mleko - około 500 ml
- mak - 200 g
- białka - z 2 jaj
- miód - 60 g
- rodzynki - 30 g
- orzechy włoskie - 60 g
- masło ( o temp. pokojowej) - 1 łyżka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wbić jajka, wlać mleko, dodać cukier i masło, podgrzać- obroty 2, temp. 60C. Następnie dodać przesianą mąkę, drożdże i sól, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru mleka.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubić z użyciem mieszadła- obroty 3, czas 1,5 minuty. Wyjąć.
Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po białkach) wrzucić wcześniej przygotowany mak i pozostałe składniki, wymieszać z użyciem łopatki- obroty 6, czas 1,5 minuty.
Do maku dodać białka i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 3 równe części. Każdą część cienko rozwałkować. Powinna mieć średnicę. ok 24 cm.
Pierwszy placek ułożyć na wyłożonym papierem do pieczenia spodzie od tortownicy. Posmarować go masą makową. Drugi placek tak samo rozwałkować, ułożyć na pierwszym placku i posmarować masą makową.
Trzeci placek tak samo rozwałkować i przykryć wcześniejsze placki. Brzegi lekko dociskamy.
Na środku ciasta szklanką odciskamy mały okrąg. Nacinamy ciasto (oprócz okręgu) na 16 równych części (najlepiej zacząć od 4 części, następnie podzielić je na 8 i na 16).
Następnie wywijamy po dwie części na zewnątrz (dwukrotnie) i sklejamy je na końcu. Powtarzamy tę czynność ze wszystkimi parami, tworząc gwiazdę z ośmioma równymi ramionami. Postępujemy dokładnie tak samo ze wszystkimi kawałkami.
Odstawiamy na 20 min. Przed pieczeniem smarujemy mlekiem.
Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min do zarumienienia skórki.