Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Hot Cross Buns - angielskie bułki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Lekko słodkie bułki z dużą ilością koryntek i kandyzowanej skórki pomarańczowej, pachnące przyprawami korzennymi.
Składniki
- Zaczyn - ---
- mąka pszenna chlebowa - 40g
- mleko - 190g
- cukier - pół łyżki
- suche drożdże - 10g
- Ciasto - ---
- mąka pszenna chlebowa - 340g
- masło (miękkie) - 4 łyżki
- jajko - 1 szt.
- cukier - 55g
- sól - pół łyżeczki
- przyprawa do piernika - pół łyżki
- koryntki - 115g
- kandyzowana skórka pomarańczowa - 40g
- Pasta na krzyżyki - ---
- mąka pszenna - 110g
- olej roślinny - 35g
- woda - 80g
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Zaczyn:
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na zaczyn i podgrzewamy – temp. 35 stopni, obroty 2, czas 3 minuty. Zaczyn przelewamy do innego naczynia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok. 15 minut ).
Ciasto:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy mąkę oraz miękkie masło i mieszamy – obroty 4, czas 15 sekund. Następnie dodajemy jajko, cukier, sól, przyprawę do piernika oraz skórkę pomarańczową i mieszamy ponownie – obroty 4, czas 15 sekund. Kolejno dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto – obroty 10C, czas 3 minuty. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki. Ciasto przekładamy do innego naczynia, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko jeszcze zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w minimum dwu centymetrowych odstępach. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na paręnaście minut w ciepłe miejsce, aby podwoiły swoją objętość.
Pasta:
W tym czasie przygotowujemy pastę na krzyżyki. Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na pastę i mieszamy – obroty 2, czas 30 sekund. Pasta powinna być na tyle gęsta, by nie rozlewała się na bułkach, i na tyle rzadka, by można było ją wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
Na wyrośnięte bułki, przed samym pieczeniem wycisnąć pastę, rysując krzyżyk na każdej bułce.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i pieczemy bułki przez około 15 minut. Bułki szybko brązowieją, więc w razie potrzeby można je przykryć folią aluminiową.