Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jabłka pod chmurką
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Jabłka zapiekane pod budyniem oraz kruszonką.
Składniki
- jabłka - 300g
- woda - ok. 100 ml
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier - 20g
- Budyń - ---
- mleko - 500 ml
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- cukier - 2 łyżki
- Kruszonka - ---
- mąka pszenna - 3 łyżki
- margaryna do wypieków - 3 łyżki
- cukier - 3 łyżki
- Dodatkowo - ---
- konfitura malinowa - 3 łyżeczki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do naczynia miksującego dodajemy wodę, cynamon oraz cukier, mieszamy – obroty 1, czas 10 sekund. Następnie podgrzewamy – temp. Gotowanie na parze, obroty 0, czas 5 minut. Ponownie mieszamy – obroty 1, czas 10 sekund.
Przygotowujemy trzy małe, porcelanowe foremki (jak na krem brulee). Podprażone jabłka przekładamy do foremek.
Z 500 ml mleka odlewamy do szklanki ćwierć mleka i dodajemy do niego proszek budyniowy oraz cukier, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Pozostałą część mleka wlewamy do czystego i suchego naczynia miksującego i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 1 minuta. Rozpuszczony budyń wlewamy stopniowo przez otwór w pokrywie do gotującego się mleka – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 2 minuty. Budyń przekładamy do foremek na jabłka. Na środek dodajemy po łyżeczce konfitury.
Kruszonka
Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki na kruszonkę i mieszamy palcami, tak aby powstały grudki.
Kruszonką posypujemy nasze desery i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut.