Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jabłkowe ciastka
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczne twarogowe ciastka z jabłkami.
Składniki
- mąka pszenna - 200g
- masło - 200g
- twaróg mielony - 200g
- cukier drobny - 4 łyżki
- jabłka - 3 szt.
- cukier puder - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Masło wyjęte prosto z lodówki kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki masła umieszczamy w naczyniu miksującym razem z mąką i serem twarogowym mielonym z kubełka oraz cukrem, wyrabiamy na gładką masę – obroty 4, czas 20 sekund.
Lepkie ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie odwijamy ciasto i umieszczamy na stolnicy lub dużej desce lekko obsypanej mąką.
Pod koniec leżakowania ciasta w lodówce przygotowujemy sobie jabłka. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne a ćwiartki jabłek kroimy w cienkie plasterki.
Schłodzone ciasto wałkujemy dość grubo, bo na 5 mm. Pamiętamy o podsypywaniu ciasta mąką - od góry i od stolicy. Przy pomocy wykrawaczki lub szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta po wykrawaniu ponownie zagniatamy i wałkujemy podsypując mąką. W taki sposób przygotowujemy wszystkie placki pod ciastka.
Na połówce placka serowego układamy po kilka plasterków jabłka. Placek składamy na pół. Gotowe do pieczenia ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastkami umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciastka pieczemy około 25 minut, do wyrośnięcia i zarumienia. Ciastka można wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.
Ciastka po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.