Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jagodowiec
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Delikatny sernik o niesamowitym smaku polskich jagód.
Składniki
- biszkopty Ladyfingers - 100g
- jagody - 800g
- sok z cytryny - z połowy cytryny
- galaretka jagodowa (może być też z owoców leśnych) - 3 szt.
- ser mascarpone - 250g
- śmietanka 30% lub 36% - 300 ml
- cukier puder - tylko w razie potrzeby dosłodzenia
- wiórka kokosowe - do dekoracji
- śmietan-fix - 1 szt.
- cukier - 3 łyżki
Sposób wykonania
śmietan-fix dodajemy pod koniec ubijania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
500g jagód i 3 łyżki cukru umieszczamy w Speedcook’u i gotujemy, tylko do rozpuszczenia się cukru – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 1 minuta. Następnie na pokrywę zakładamy miarkę MS i miksujemy na puree – obroty 7, czas 20 sekund przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy do połączenia, odkładamy.
Dwie galaretki jagodowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Całkowicie studzimy do temperatury pokojowej.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy mascarpone, krótko ubijamy – obroty 3, czas 30 sekund. Dodajemy puree jagodowe (jest bardzo rzadkie) i miksujemy do połączenia – obroty 3, czas 10 sekund. Dodajemy wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę i miksujemy – obroty 3, czas 20 sekund. Przekładamy do innego naczynia.
Śmietanę kremówkę wlewamy do czystego i suchego naczynia miksującego, zakładamy mieszadło i ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 30 sekund (w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć czas). Pod koniec ubijania dodajemy śmietan – fix. Przekładamy ją do sera i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy rózgo kuchennej. Kosztujemy – jeśli masa serowa jest mało słodka można dodać przesiany cukier puder i delikatnie wymieszać.
Przygotowaną masę natychmiast przelewamy na biszkopty ułożone w tortownicy (średnica 20 cm) wyłożonej folia spożywczą lub posmarowanej delikatnie tłuszczem. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia masy jagodowej.
Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jagody (300g) wysypujemy na wierzch stężałej masy serowej, zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Po stężeniu jagodowiec wyjmujemy z tortownicy, boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Deser przechowujemy w lodówce.