Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jagodzianki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Jagodzianki czyli bułeczki drożdżowe z jagodami to hit lata. Są pyszne, puszyste i mocno jagodowe.
Składniki
- masło - 50 g
- mleko - 100 g
- jogurt naturalny - 100 ml
- drożdże - 30 g
- cukier - 80 g
- cukier z waniliowy - 3 łyżki
- mąka pszenna - 500 g
- jajka - 2 szt.
- sól - ½ łyżeczki
- nadzienie -
- jagody - 400 g
- mąka ziemniaczana - ½ łyżki
- cukier - 2 łyżki
- kruszonka -
- mąka pszenna - 80 g
- masło - 30 g
- cukier - 50 g
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucić masło, rozpuścić- obroty 2, temp. 50C. Przelać do miseczki.
Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po rozpuszczeniu masła) wrzucić łyżkę jogurtu, 50 g mleka, 1 łyżkę mąki pokruszone drożdże i 30 g cukru, wymieszać- obroty 3, czas 6s. Zostawić na ok. 10-15 min.
Następnie dodać pozostałe mleko, jogurt, cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną, 1 jajko, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania) i sól, wcześniej rozpuszczone masło, wyrobić ciasto- obroty 10C, czas 2 min. Zostawić na około 60 minut do wyrośnięcia.
Jagody wymieszać z mąką ziemniaczaną i z cukrem. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej części uformować płaskie placki i na ich środek nakładać jagody. Bułeczki mocno zlepić i kłaść na blaszkę (ok 33*23 cm) lub blaszkę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Do naczynia miksującego wrzucić mąkę, pokrojone na mniejsze kawałki masło i cukier, wymieszać- obroty 4, czas 10s.
Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w rozgrzanym do 180C piekarniku przez około 20-25 minut.