Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jajka faszerowane
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne świąteczne jajka faszerowane farszem sezamowym.
Składniki
- jajka - 6 szt
- cebula (średbia) - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- imbir - 0,5 cm
- masło - 1/2 łyżki
- sezam zwykły lub czarny - 2 łyżki
- sos sojowy - 1 łyżka
- sok z cytryny - 1 łyżka
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- majonez - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, czyli gotujemy je około 8 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie przelewamy je zimną wodą i odstawiamy do lodówki.
Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę, czosnek oraz imbir i rozdrabniamy (z miarką MS na pokrywie) – obroty 6, czas 10 sekund. Zgarniamy wszystko ze ścianek naczynia na dno. Zdejmujemy miarkę MS.
Następnie dodajemy pół łyżki masła i podgrzewamy – temp. 70°C, obroty 2, czas 10 minut.
Dodajemy sezam, sos sojowy, cytrynę oraz oliwę z oliwek i znowu podgrzewamy – temp. 60°C, obroty 2, czas 8 minut.
Mieszankę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przeszły.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki jajka, obieramy je ze skorupki, kroimy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Żółtka wrzucamy do naczynia miksującego, (w którym są wcześniej przygotowane składniki) dodajemy majonez i mieszamy – obroty 5, czas 5 sekund. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy – obroty 5, czas 5 sekund.
Do każdej połówki jajka nakładamy pastę jajeczno – sezamową. Posypujemy całość odrobiną sezamu.