Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jogurtowiec rabarbarowy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny i orzeźwiający wiosenny deser z musem rabarbarowym.
Składniki
- Mus - ---
- rabarbar - ok. 300-350g
- galaretka krystaliczna - 1 szt.
- cukier - 60g
- woda - 1/2 szklanki
- Warstwy jogurtowe - ---
- jogurt naturalny - 2 szt. po 400g
- galaretka truskawkowa - 1 szt.
- galaretka cytrynowa - 1 szt.
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Mus:
Rabarbar oczyszczamy z liści, myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kawałki o długości ok. 1 centymetra.
Na dno naczynia miksującego wylewamy ½ szklanki wody. Wrzucamy rabarbar, cukier i gotujemy, aż rabarbar się rozpadnie – temp. Gotowanie, obroty 1C, czas 10 minut. Następnie blendujemy z zatkniętą miarką MS na pokrywie na gładki mus – obroty 5, czas 30 sekund.
Do musu dodajemy stopniowo przez otwór w pokrywie galaretkę krystaliczną (proszek) i mieszamy – obroty 3, czas 30 sekund. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się zestygła.
Warstwy jogurtowe:
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Tak samo postępujemy z galaretką cytrynową.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy jeden jogurt. Przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy do niego ostudzoną galaretkę truskawkową – obroty 3, czas 30 sekund. Całość wylewamy na tężejący mus i ponownie wkładamy do lodówki. W taki sam sposób postępujemy z galaretką cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Gdy wszystko będzie mocno zwarte odwracamy na podkład i delikatnie odklejamy formę.