Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Jogurtowy sernik na zimno z jagodami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Lekki, mocno jogurtowy sernik z jagodami oraz borówkami.
Składniki
- Spód - ---
- okrągłe biszkopty - kilkanaście sztuk
- Masa serowa - ---
- ser mascarpone - 250g
- jogurt grecki - 500g
- ekstrakt z wanilii - 1 łyżka
- cukier puder - 130g
- żelatyna w proszku - 10g (3 łyżeczki)
- jagody - 350g
- śmietanka 30% - 200g
- Dodatkowo - ---
- ser mascarpone - 125g
- jagody - 1 1/2 łyżki
- cukier puder - 2 łyżki
- borówki - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Dno formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty.
Masa serowa:
Żelatynę w proszku zalewamy zimną wodą tylko do jej przykrycia i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzewamy w mikrofali. Nie należy doprowadzać do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy serek mascarpone, ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta. Dodajemy jogurt grecki, ekstrakt waniliowy i cukier puder, ubijamy do połączenia się składników - obroty 3, czas 2 minuty.
Do ostudzonej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy serowej i mieszamy, tak aby nie było grudek. Całość dodajemy do masy serowej i mieszamy - obroty 3, czas 1 minuta. Przekładamy do innego naczynia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietankę oraz cukier puder i ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta ( w razie potrzeby skracamy bądź wydłużamy czas). Ubitą śmietankę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy jagody i mieszamy. Całość przelewamy na biszkopty i wstawiamy do lodówki.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i dodajemy serek mascarpone, jagody oraz cukier puder i miksujemy - obroty 4, czas 1 minuta. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na wierzchu naszego sernika i posypujemy borówkami. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.