Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
"Kopiec kreta" inaczej
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Trochę inna wersja popularnego niegdyś ciasta.
Składniki
- Ciasto - ---
- jajka - 3 szt.
- kakao - 1 łyżka
- mąka pszenna - 2 czubate łyżki
- cukier puder - 2 łyżki
- Nadzienie - ---
- twaróg - 250g
- jogurt naturalny - 150g
- cukier - 4 łyżki
- czekolada gorzka - 20g
- Dodatkowo - ---
- banany - 2 szt.
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Czekoladę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przygotowujemy naczynię, w którym zrobimy nasz deser. Np. prostokątny pojemnik o wymiarach 17x15 cm.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka, ubijamy na sztywno – obroty 3, 3 minuty, zdejmujemy mieszadło. Ubite białka przekładamy do innego naczynia, dodajemy żółtka, mąkę, cukier puder oraz kakao i delikatnie mieszamy za pomocą łopatki.
Przygotowujemy patelnię. Na rozgrzaną patelnię przelewamy naszą masę, przykrywamy i smażymy z obu stron.
Nadzienie:
Do czystego naczynia miksującego wrzucamy twaróg, na pokrywie umieszczamy miarkę MS i mielimy – obroty 5-8, czas 1 minuta ( co kilka sekund zatrzymujemy urządzenie i zgarniamy łopatką ścianki naczynia). Następnie dodajemy jogurt oraz cukier i mieszamy – obroty 3, czas 1 minuta. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy – obroty 3, czas 10 sekund.
Banana obieramy i kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z cytryny. Omlet wykrawamy na wielkość przygotowanego naczynia i układamy na dnie. Następnie układamy banana i wykładamy naszą masę serową. Resztę omleta kruszymy na drobne kawałki i posypujemy nasz deser.