Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Krówka z bananami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowite ciasto krówkowe, któremu pysznego smaczku nadają słodziutkie banany.
Składniki
- Krem budyniowy - ---
- mleko - 1 litr
- żółtka - 2 szt.
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- cukier - 115g
- masło - 200g
- Reszta składników - ---
- herbatniki - 400g
- masa krówkowa - 500g
- banany - 4 szt.
- cytryna - 1/4 szt.
- śmietanka 36 % - 500 ml
- cukier puder - 4 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Krem:
Odlewamy jedną szklankę mleka, dodajemy żółtka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz cukier i dokładnie mieszamy. Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Następnie dodajemy przygotowaną mieszankę, gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty. Gotowy budyń ostudzić.
Gdy budyń już ostygnie, do czystego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wrzucamy miękkie masło, ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Przez otwór w pokrywie dodajemy stopniowo ( po jednej łyżce) budyń, ubijamy - obroty 3, czas 3 minuty. Do naczynia miksującego wlewamy zimną wodę i wstawiamy do urządzenia, w celu wychłodzenia grzałki.
Formę (21 cm x 32 cm) wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy 1/4 ilości kremu budyniowego, na kremie wykładamy pokrojone w plasterki banany (skropione wcześniej sokiem z cytryny). Banany przykrywamy kolejną 1/4 ilości masy budyniowej i układamy następną warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarowujemy masę kajmakową (odkładamy dwie łyżki masy do dekoracji) i przykrywamy herbatnikami. Na wierzch wykładamy resztę masy budyniowej i przykrywamy herbatnikami. Wstawiamy do lodówki.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy śmietankę 36% (zimną), zakładamy mieszadło, ubijamy - obroty 4, czas 25 sekund. W trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Sztywną pianę wykładamy na samą górę ciasta. Na koniec rozpuszczamy dwie łyżki masy kajmakowej i gdy lekko przestygnie dekorujemy nią nasz deser. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.