Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kruche ciasto z pianką, truskawkami i rabarbarem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami to bardzo prosty i sprawdzony przepis, który zasmakuje każdemu
Składniki
- mąka pszenna krupczatka - 360 g
- masło - 200 g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 30 g
- żółtka - 5 szt.
- -
- truskawki - 500 g
- rabarbar - 500 g
- cukier - 40 g
- płatki migdałów - 50 g
- -
- białka - 5 szt.
- drobny cukier do wypieków - 180 g
- budyń waniliowy - 2 szt.
- olej słonecznikowy - 100 g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do naczynia miksującego dodać składniki na ciasto wg podanej kolejności, wymieszać- obroty 4, czas 15 s.
Ciasto podzielić na dwie części (mniejszą 1/3 i większą 2/3) . Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok 1 h. Blachę o wymiarach ok 25x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód blachy i wyrównać, lekko przyciskając dłonią do papieru. Następnie piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190C.
W tym czasie obrać i pokroić na mniejsze kawałki truskawki i rabarbar. Owoce wymieszać z cukrem. Około 150 g rabarbaru odłożyć.
Na podpieczony spód wyłożyć owoce i posypać migdałami.
Do naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywno z użyciem mieszadła- obroty 3, czas 3 min. Dodać cukier i dalej ubijać- obroty 3, czas 1 minuta. Następnie dodać budynie, wymieszać- obroty 3, czas 1,5 min. Po około 30 s cienkim strumieniem przez otwór w pokrywie wlać olej.
Pianę wyłożyć na owoce. Na piankę pozostałą część rabarbaru, a na koniec zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 40-45 minut.