Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kruche z jagodami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smaczne kruche ciasto z jagodami pod kruszonką.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 250g
- margaryna - 125g
- żółtka - 2 szt.
- śmietana 18% - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 1/4 szklanki
- Nadzienie - ---
- jagody - 500g
- mąka - 1 łyżka
- cukier - 2 łyżki
- Kruszonka - ---
- mąka pszenna - 3 łyżki
- cukier - 3 łyżki
- masło (zimne) - ok. 3 łyżki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Formę na tartę (ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy pokrojoną margarynę, mieszamy - obroty 4, czas 20 sekund. Mieszamy łopatką i dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy z łopatką - obroty 4, czas 15 sekund. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy kulę, wałkujemy i wykładamy nią dno oraz boki formy. Dno nakłuwamy widelcem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i podpiekamy samo ciasto przez 15 minut w 180 stopniach.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wsypujemy mąkę z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.
Wyjmujemy formę z ciastem z piekarnika. Dno posypujemy odrobiną mąki ( ok. 1 łyżka) i wysypujemy jagody. Jagody posypujemy dwoma łyżkami cukru oraz kruszonką.
Gotowane ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut w 180 stopniach.