Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kruche z rabarbarem i bezą
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Orzeźwiające ciasto z nadzieniem rabarbarowo truskawkowym oraz bezą.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 2 1/2 szklanki
- masło (zimne) - 250g
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1/4 szklanki
- żółtka - 4 szt.
- Nadzienie - ---
- rabarbar - 500g
- dżem truskawkowy - 370g
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- pasta waniliowa - 1 łyżka
- Beza - ---
- białka - 4 szt.
- cukier (drobny) - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- ocet winny (biały) - 1 łyżeczka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy pokrojone zimne masło, mieszamy - obroty 4, czas 20 sekund. Mieszamy łopatką i dodajemy żółtka, wyrabiamy z łopatką - obroty 4, czas 15 sekund. Formujemy dysk, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Ale chłodzenie można pominąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę (ok. 20 x 20) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto można rozwałkować lub wygnieść nim spód i boki formy. Rant nie musi być zbyt wysoki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut (ma być złote).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Rabarbar myjemy i kroimy na plasterki grubości 1 cm (nie trzeba go obierać). Mieszamy z dżemem truskawkowym, pastą waniliową i mąką ziemniaczaną.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wlewamy białka i ubijamy – obroty 3, czas 4 minuty. Następnie stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy po łyżeczce cukier – obroty 3, czas 2 minuty. Białka na końcu powinny być sztywne i lśniące. Wsypujemy na nie łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy ocet winny, mieszamy – obroty 3, czas 10 sekund.
Na podpieczony spód (nie musi być wystudzony) wykładamy nadzienie rabarbarowo -truskawkowe i przykryj bezą.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 45 minut. Beza powinna mieć chrupiącą skorupkę.
Ciasto zostawiamy do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.