Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kruche z rabarbarem i budyniem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Słodziutkie wiosenne ciasto z rabarbarem oraz śmietankowym budyniem.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 450g
- proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
- cukier - 150g
- cukier wanilinowy - 16g
- masło - 250g
- jajka - 2 szt.
- Warstwa rabarbarowa - ---
- rabarbar - 600g
- mąka ziemniaczana - 1/4 szklanki
- cukier wanilinowy - 1 łyżka
- cukier - 1/3 szklanki
- cynamon - 1 łyżeczka
- Warstwa budyniowa - ---
- mleko - 500 ml
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie
- cukier - 2 łyżki
- Dodatkowo - ---
- cukier puder - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy oraz zimne, pokrojone masło i mieszamy – obroty 4 PULSE, czas 25 sekund. Następnie dodajemy jajka i wyrabiamy – obroty 4, czas 20 sekund. Ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki.
Warstwa budyniowa:
Odlewamy niecałą szklankę mleka i rozpuszczamy w niej budyń oraz 3 łyżki cukru. Do czystego naczynia miksującego wlewamy resztę mleka i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Następnie wsypujemy budyń w proszku oraz 2 łyżki cukru i dalej gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Przygotowujemy formę (24 x 38 cm) i lekko smarujemy masłem.
Pierwszą część ciasta wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Odklejamy górny arkusz papieru, a dolny razem z ciastem przekładamy do formy. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Warstwa rabarbarowa:
Przygotowujemy rabarbar. Łodygi płuczemy, odcinamy liście i kroimy na około 1 cm kawałki. Wkładamy je do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy, cukier oraz cynamon. Wszystko mieszamy dłońmi i wykładamy na spód ciasta.
Na wierzchu wykładamy łyżką nasz budyń. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce na grubych oczkach, przykrywając cały budyń.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut na złoty kolor. Jeśli po 35 minutach ciasto na wierchu będzie już zrumienione to możemy je przykryć folią aluminiową i piec dalej do końca podanego czasu.
Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.