Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kruche ze śliwką
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Kruche ciasto ze śliwkami i różową pianą.
Składniki
- Kruche ciasto - ---
- żółtka - 5 szt.
- mąka pszenna - 3 szklanki
- masło (zimne) - 200g
- cukier puder - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier wanilinowy - 1 szt.
- Piana - ---
- białka - 5 szt.
- cukier - 1 szklanka
- cukier wanilinowy - 1 szt.
- kisiel wiśniowy - 2 szt.
- Dodatkowo - ---
- śliwki - 400g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i kroimy na ćwiartki. Formę o wymiarze 25cm/35cm wykładamy papierem do pieczenia.
Kruche ciasto:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, proszek, cukier puder oraz cukier wanilinowy i dodajemy pokrojone zimne masło, mieszamy – obroty 3, czas 10 sekund. Następnie dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto z pomocą łopatki – obroty 3, czas 15 sekund. Ciasto będzie się rozwalać i kruszyć, ale to zupełnie normalne. Przekładamy na folię spożywczą, owijamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie dzielimy je na dwie części, jedną wykładamy dno formy (wylepiamy dno kawałek po kawałku), a drugą pozostawiamy w lodówce.
Śliwki układamy na cieście (skórką do ciasta). Jeśli śliwki są mało słodkie dodajemy 2 łyżeczki cukru.
Pianka:
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka z szczyptą soli, ubijamy – obroty 3, czas 3 minuty. W trakcie dodajemy cukry. Na koniec mieszając stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy sproszkowane kisiele – obroty 3, czas 1 minuta.
Gotową pianę wykładamy na śliwki wyrównując powierzchnię.
Na koniec ścieramy na tarce drugą połowę ciasta i posypujemy nią pianę.
Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Po wystudzeniu ciasto lekko opadnie.