Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Calzone
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Calzone to idealne danie dla miłośników potraw pizzo podobnych. Drożdżowe pierożki nadziane smakowitym farszem.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 250g
- mąka żytnia typ 750 - 200g
- mleko 1,5% - 250 ml
- drożdże (świeże) - 20g
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- cukier - 1 łyżeczka
- oregano (suszone) - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Farsz - ---
- ser żółty (starty) - około 200g
- pierś z kurczaka - 300g
- papryka czerwona - 1 szt.
- pieczarki - 200g
- kukurydza konserwowa - 30g
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 1 szt.
- bazylia (suszona) - 1 łyżeczka
- oregano (suszone) - 1 łyżeczka
- olej rzepakowy - 2 łyżki
- przyprawa gyros - 3 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- Dodatkowo - ---
- jajko - do posmarowania
- sezam - do posypania
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy pokruszone drożdże, mleko, cukier oraz jedną łyżkę mąki pszennej, podgrzewamy - temp. 35 stopni, obroty 1, czas 2 minuty 30 sekund. Rozczyn pozostawiamy w naczyniu na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy, obroty 10C, czas 2 minuty. Przekładamy do innego naczynia opruszonego mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Pierś kroimy na małą kostkę, przyprawiamy przyprawą gyros, mieszamy dokładnie i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Warzywa kroimy w kostkę.
Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz pokrojoną cebulę i rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Zgarniamy na dno naczynia. Dodajemy olej oraz pokrojone pieczarki i paprykę i dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 8 minut. Gotowe warzywa przekładamy do innego naczynia, dodajemy usmażonego kurczaka i pozostawiamy do wystygnięcia. Kiedy warzywa i kurczak lekko przestygną dodajemy kukurydzę, ser żółty, koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą wałkujemy na placek o grubości około 5 mm, na środku kładziemy farsz. Brzegi ciasta smarujemy białkiem (aby lepiej się sklejały) i sklejamy ze sobą, w taki sposób, aby powstał piróg.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przygotowujemy blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy nasze calzone, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Calzone pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut.