Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Seromak
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Seromak - to idealne połączenie sernika i makowca.
Składniki
- mleko - ok 300 ml
- mak mielony - 200 g
- - -
- białka z 2 jaj -
- miód - 70 g
- rodzynki - 30 g
- orzechy włoskie - 100 g
- skórka pomarańczowa kandyzowana - 15 g
- - -
- twaróg półtłusty - 550 g
- cukier - 100 g
- cukier waniliowy - 15 g
- jajka - 2 szt.
- jogurt naturalny - 300 g
- mąka ziemniaczana - 30 g (2 czubate łyżki)
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Masa makowa
Mak podgrzać z mlekiem na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn i zmięknie.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubić z użyciem mieszadła - obroty 3, czas 2 min. Wyjąć. Do naczynia miksującego (nie trzeba go myć po białkach) wrzucić wcześniej przygotowany mak i pozostałe składniki, wymieszać z użyciem łopatki - obroty 5, czas 1 min (po 30 s zatrzymać urządzenie i przemieszać łopatką). Do maku dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Do czystego naczynia miksującego włożyć ser, cukier, zmiksować - obroty 5, czas 1 min. Dodać pozostałe składniki, wymieszać z użyciem łopatki - obroty 5, czas 40 s. Masę serową przełożyć delikatnie na wierzch masy makowej, wyrównać łopatką. Piec przez ok. 1h 10 min w 170 C. Po tym czasie zostawić seromak na ok. 10 minut w zamkniętym piekarniku. Następnie uchylić drzwi piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia (przynajmiej 2 h). Ostudzony seromak włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Podawać po schłodzeniu np. posypany cukrem pudrem.