Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Szarlotka inaczej
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Szarlotka w troszkę innej wersji z dodatkiem słodkiego i delikatnego kremu budyniowego.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 300g
- margaryna (np. Palma) - 125g
- żółtka - 2 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cukier - 2 łyżki
- cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
- śmietana 18% - 1 łyżka
- Krem - ---
- śmietanka 30% - 500 ml
- budyń waniliowy (bez cukru) - 1 szt.
- cukier - 2 łyżki
- Dodatki - ---
- jabłka - 4 szt.
- cynamon - 1 łyżeczka
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę oraz pokrojoną margarynę, mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund. W miseczce mieszamy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Tak przygotowane żółtka wrzucamy do naczynia miksującego i dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy z użyciem łopatki - obroty 4, czas 20 sekund. Z ciasta robimy kulę i wałkujemy na grubość około pół centymetra. Formę do tart (średnica 26 cm, wysokość 4 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto wykładamy na formę wraz z brzegami.
Jabłka myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Spód ciasta posypujemy cynamonem i układamy połówki jabłek.
Krem:
Odlewamy niecałą szklankę śmietanki 30%, resztę śmietanki wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. W tym czasie w odlanej wcześniej śmietance rozpuszczamy budyń oraz cukier. Po zagotowaniu śmietanki ustawiamy urządzenie na ponowne gotowanie - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty. W czasie gotowania wlewamy nasz rozpuszczony budyń przez otwór w pokrywie.
Gotowy budyń wylewamy na jabłka.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy naszą szarlotkę przez około 40 minut.