Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Tarta z kurkami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowita tarta w wersji wytrawnej. Fantastyczny pomysł na niebanalną kolację.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 250g
- masło - 125g
- żółtko - 1 szt.
- woda - 50g
- sól - pół łyżeczki
- Nadzienie - ---
- pierś z kurczaka - podwójna pierś
- cebula - 1 szt.
- czosnek - ząbek
- oliwa z oliwek - 20g
- kurki - 300g
- jajka - 2 szt.
- śmietana 30% - 300 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- Dodatkowo - ---
- pomidorki koktajlowe - do dekoracji
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wsypujemy mąkę, mieszamy - obroty 4, czas 30 sekund, jednocześnie dodając przez otwór w pokrywie pokrojone w kostkę masło. Następnie dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy - obroty 4, czas 15 sekund.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy formę do tarty (średnica 24cm). Smarujemy ją masłem.
Cisto wałkujemy na grubość około pół centymetra i wykładamy nim formę, nadmiar ciasta odcinamy. Pieczemy z obciążeniem (kulki ceramiczne lub fasola) w 180 stopniach przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni.
Do naczynia miksującego wrzucamy pokojoną cebulę oraz czosnek i rozdrabniamy z miarką MS na pokrywie – obroty 8, czas 5 sekund. Zgarniamy na dno naczynia za pomocą łopatki, dodajemy oliwę i smażymy bez miarki MS – temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 3 minuty. Następnie dodajemy kurki i dalej smażymy – temp. Gotowanie na parze, obroty 1L, czas 7 minut. Przekładamy wszystko do innego naczynia.
Schładzamy urządzenie (do naczynia miksującego wlewamy zimną wodę i wstawiamy go do urządzenia na kilka minut). Następnie dokładnie osuszamy naczynie, zakładamy mieszadło i wrzucamy jajka oraz śmietanę, ubijamy – obroty 3, czas 3 minuty. Mieszankę dodajemy do usmażonych kurek, dodajemy smażoną pierś i mieszamy. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i wylewamy na ciasto. Pomidorki kroimy w plastry i układamy na wierzchu.
Tartę pieczemy w 180 stopniach jeszcze przez 25 minut.