Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Łaciate ciasto z wiśniami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Efektowne i bardzo smaczne ciasto z dwoma kremami i wiśniami.
Składniki
- Ciasto - ---
- margaryna (np. Kasia) - 250g
- cukier puder - 250g
- mąka pszenna - 300g
- jajka - 5 szt.
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- kakao - 2 łyżki
- wiśnie w słoiku - 2 małe słoiki
- Krem budyniowy - ---
- mleko - 500 ml
- cukier - 5 łyżek
- mąka pszenna - 2 łyżki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- żółtka - 3 szt.
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- masło - 200g
- Krem śmietanowy - ---
- śmietanka 30% - 500 ml
- cukier puder - 2 łyżki
- śmietan-fix - 1 opakowanie
- żelatyna - 1 łyżeczka
- galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
- Polewa - ---
- czekolada gorzka - 200g
- masło - 100g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Przygotowujemy większą formę na ciasto (np. 40x25 cm) i wykładamy ją papierem do pieczenia.
Oddzielamy żółtka od białek. Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy białka oraz szczyptę soli, ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 3 minuty. Ubite białka przekładamy do innego naczynia. Zdejmujemy mieszadło.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy margarynę i ucieramy – obroty 3, czas 3 minuty. W trakcie ucierania przez otwór w pokrywie dodajemy cukier puder. Następnie ucierając dalej przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia – obroty 4, czas 3 minuty. Tak przygotowane ciasto przekładamy do innego naczynia, dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia.
Na dno formy wylewamy połowę naszego ciasta. Natomiast do reszty dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemne ciasto wykładamy na jasne. Na wierzch wysypujemy odsączone wiśnie i delikatnie wbijamy je w ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i dokładnie mieszamy je (np. rózgą) z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz cukrami.
Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 1, czas 1 minuta. Następnie przez otwór w pokrywie wlewamy mieszankę mleka, mąki i żółtek, gotujemy – temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty.
Po zagotowaniu gotowy budyń przelewamy do czystej miski i całkowicie studzimy (na wierzch można położyć folię spożywczą aby nie zrobił się kożuch).
Po wystudzeniu budyniu do naczynia miksującego wkładamy miękkie masło i ucieramy – obroty 3, czas 2 minuty. Następnie zakładamy mieszadło i przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy wystudzony budyń, ucieramy z pomocą łopatki – obroty 3, czas 2 minuty. Masę przekładamy do innego naczynia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę oraz galaretkę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietanę 30% i ubijamy na sztywno – obroty 3, czas 1 minuta 20 sekund ( w razie potrzeby czas ubijania skracamy lub wydłużamy). W trakcie ubijania przez otwór w pokrywie dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix. Do ubitej śmietany stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę i mieszamy – obroty 3, czas 20 sekund.
Na wystudzone ciasto wykładamy najpierw masę śmietanową, a następnie masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki.
Na koniec do naczynia miksującego wkładamy połamaną czekoladę oraz masło i rozpuszczamy – temp. 60 stopni, obroty 2, czas 1 minuta. Odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną polewę wylewamy na wierzch ciasta.