Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Lasagne
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Fantastyczny smak Włoch. Wyśmienity pomysł na obiad. Smacznie i pomidorowo.
Składniki
- Sos bolognese - ---
- mięso wieprzowe (np. łopatka) - 400g
- cebula - 1 szt.
- marchewka - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa z oliwek - 15g
- pomidory w puszce - 600g
- koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
- woda - 250 ml
- suszone oregano - 1 łyżeczka
- suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
- suszona bazylia - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- Sos beszamel - ---
- mleko - 1 litr
- masło (miękkie) - 80g
- mąka pszenna - 120g
- sól - pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
- Dodatki - ---
- makaron lasagne - 1 opakowanie
- ser mozzarella - 250g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Sos bolognese:
Mięso kroimy na kawałki i odważamy dwie porcje po 200g. Do urządzenia wkładamy naczynie miksujące wraz z przykręconymi nożami, zamykamy pokrywę i uruchamiamy urządzenie - obroty 8, czas 30 sekund. Mięso wrzucamy w dwóch porcjach po 200g, stopniowo po kawałku przez otwór w pokrywie w trakcie pracy urządzenia. Po zmieleniu pierwszej porcji, przekładamy ją do innego naczynia i przystępujemy do mielenia w taki sam sposób drugiej porcji, następnie przekładamy ją do zmielonego mięsa.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę, marchewkę oraz czosnek, zakładamy MS i rozdrabniamy - obroty 5, czas 10 sekund. Zgarniamy wszystko na dno naczynia, dolewamy oliwę, zdejmujemy z pokrywy MS i dusimy - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 5 minut.
Następnie dodajemy pomidory, wodę, koncentrat, zioła i sól, gotujemy - temp. 100 stopni, obroty 1, czas 5 minut. Dodajemy całe zmielone mięso i gotujemy - temp. 100 stopni, obroty 1, czas 25 minut.
Sos beszamel:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki na sos beszamel i gotujemy - temp. 100 stopni, obroty 3, czas 12 minut.
Składanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę sosu beszamel (zakrywamy nim dno). Na sos wykładamy surowe płaty makaronu lasagne, polewamy sosem bolognese i posypujemy delikatnie startym serem mozzarella. Następnie układamy makaron i znowu polewamy sosem bolognese i sypiemy odrobiną mozzarelli. Postępujemy w taki sposób do skończenia się składników. Na ostatnią warstwę makarony wylewamy sos beszamel i posypujemy sporą ilością sera mozzarella. Przy krawędziach naczynia podlewamy naszą lasagne delikatnie wrzątkiem (około pół szklanki).
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy lasagne przez około 30 minut.