Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Malinowa bajka
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszny i puszysty sernik na zimno ze świeżymi malinami oraz musem malinowym.
Składniki
- Mus malinowy - ---
- woda (wrzątek) - 2 szklanki
- maliny - 2 szklanki
- galaretka malinowa - 2 szt.
- Masa sernikowa - ---
- biszkopty okrągłe - ok. 150g
- twaróg (w wiaderku) - 1 kg
- mleko - 1/2 szklanki
- galaretka krystaliczna - 2 szt.
- śmietana 30% - 200g
- śmietan - fix - 1 opak.
- cukier puder - 1/2 szklanki
- cukier wanilinowy - 2 łyżki
- maliny - 3 szklanki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Mieszadło Mieszadło
- Łopatka Łopatka
Wykonanie:
Mus malinowy
Rozpuszczamy galaretki malinowe w dwóch szklankach wrzątku. Rozpuszczone galaretki wlewamy do naczynia miksującego, dodajemy 2 szklanki malin i miksujemy z zatkniętą miarką MS – obroty 6, czas 10 sekund. Odstawiamy do wystudzenia i zgęstnienia.
Masa serowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami.
Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia, wsypujemy galaretki krystaliczne i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy śmietanę oraz cukier puder, ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta 30 sekund ( w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy czas). Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix oraz cukier wanilinowy. Ubitą śmietanę przekładamy do innego naczynia. Zdejmujemy mieszadło.
Do naczynia miksującego wkładamy 500g sera twarogowego i mieszamy z użyciem łopatki – obroty 6, czas 30 sekund. Następnie dodajemy resztę sera i ponownie mieszamy – obroty 6, czas 30 sekund.
Do mleka z żelatyną (bez studzenia) dodajemy 3 łyżki twarogu i mieszamy na jednolitą masę. Do naczynia z twarogiem zakładamy mieszadło. Następnie przygotowany roztwór z galaretki wlewamy stopniowo do twarogu w trakcie mieszania – obroty 4, czas 1 minuta. Dodajemy ubitą śmietanę i ponownie mieszamy – obroty 2, czas 15 sekund.
Na koniec dodajemy maliny i delikatnie mieszamy łopatką.
Całość wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy masa serowa już lekko stężeje wykładamy na wierzch całkowicie wystudzony i gęstniejący mus malinowy. Sernik wkładamy na 3-4 godziny do lodówki.