Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Malinowa fantazja
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Przepyszne ciasto z masą budyniową oraz smakowitymi malinkami. Bardzo proste w przygotowaniu, a jednocześnie efektowne.
Składniki
- herbatniki - 400g
- masło (miękkie) - 200g
- śmietanka 36% - 500 ml
- cukier puder - 4 łyżki
- śmietan-fix - 2 szt.
- wiórka kokosowe - 150g
- maliny - około 300g
- Budyń - ---
- mleko - 1 litr
- mąka pszenna - 3 łyżki
- mąka ziemniaczana - 3 łyżki
- cukier - 1 szklanka
- cukier wanilinowy - 1 szt.
- żółtka - 2 szt.
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Krem budyniowy:
Odlewamy jedną szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną, cukrem oraz cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Przygotowaną mieszankę wlewamy stopniowo do gotującego mleka i gotujemy dalej - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty (jeśli nadal będzie rzadki gotujemy jeszcze kolejną minutę). Gotowy budyń przelewamy do innego naczynia i wystudzić.
Gdy budyń wystygnie, do naczynia miksującego zakładamy mieszadło, wrzucamy miękkie, pokrojone masło i ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Przez otwór w pokrywie stopniowo dodajemy wystudzony budyń - obroty 3, czas 2 minuty.
Przygotowujemy formę (20cm x 30cm), wykładamy ją folią spożywczą. Układamy warstwami na przemian herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 takie warstwy, na ostatniej na wierzchu zostaje krem budyniowy. Na kremie układamy maliny.
Do czystego i suchego naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wlewamy zimną śmietankę oraz cukier puder i ubijamy - obroty 3, czas 30 sekund. W trakcie ubijania po 15 sekundach dodajemy śmietan-fixy (cały czas obserwujemy, żeby nie zrobiło się masło).
Gotową śmietankę wykładamy na maliny i posypujemy wiórkami.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.