Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Marchewkowe serca
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Fantastyczne, puszyste ciasteczka marchewkowe z słodkim czekoladowym kremem.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 100g
- mąka ziemniaczana - 50g
- mąka migdałowa - 50g
- marchew - 250g
- cukier trzcinowy - 100g
- proszek do pieczenia - 16g
- cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
- masło - 90g
- jajka - 3 szt.
- sól - szczypta
- Krem czekoladowy - ---
- budyń czekoladowy - 1 szt.
- mleko - 400 ml
- cukier - 3 łyżki
- masło - 50g
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
Wykonanie:
Ciasto:
Marchew obieramy. Na urządzeniu montujemy nakładkę malakser z tarczą tnącą cienkie wstążki/wiórka i ścieramy marchew. Zdejmujemy nakładkę malakser.
Mąki mieszamy razem i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy jajka i cukry, ucieramy - obroty 3, czas 3 minuty. Zdejmujemy mieszadło. Następnie stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy ostudzone masło oraz startą marchew, mieszamy - obroty 3, czas 1 minuta.
Ciasto przelewamy do wysmarowanych delikatnie olejem foremek w kształcie serc (mogą być oczywiście inne kształty). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez około 25 minut.
Krem czekoladowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy budyń z cukrem. Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 1 minuta. Następnie stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy rozpuszczony budyń z cukrem i dalej gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 2 minuty. Przekładamy do innego naczynia i studzimy.
Gdy budyń już wystygnie do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wrzucamy miękkie masło, ubijamy - obroty 3, czas 2 minuty. Następnie stopniowo przez otwór w pokrywie dodajemy ostudzony budyń i dalej ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta.
Krem czekoladowy przekładamy do szprycy cukierniczej i nadziewamy nim nasze ciastka.