Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Mazurek pomarańczowy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Smakowity świąteczny mazurek pomarańczowy.
Składniki
- Spód - ---
- mąka pszenna - 300g
- masło - 200g
- cukier puder - 100g
- cukier wanilinowy - 1 op.
- żółtka - 3 szt.
- Masa pomarańczowa - ---
- pomarańcze - 500g
- cytryny - 2 szt.
- cukier - 400g
- migdały - 100g
- galaretka pomarańczowa - 2 szt.
- Polewa czekoladowa - ---
- gorzka czekolada - 100g
- mleko - 1/4 szklanki
Sposób wykonania
- Noże Noże
- Miarka Miarka
- Bez Miarki Bez Miarki
Wykonanie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier oraz cukier wanilinowy i wyrabiamy - obroty 4, czas 20 sekund. Dodajemy żółtka - obroty 4, czas 20 sekund. Ciasto wyjmujemy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 - 2 godzin. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wymiarach 20 cm x 30 cm. Przygotowujemy formę (20 cm x 30 cm), wykładamy ją papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 20 - 25 minut na złoty kolor.
Masa pomarańczowa:
Pomarańcze i cytryny szorujemy w gorącej wodzie. Odcinamy czubki, ścieramy skórkę do białej części. Owoce obieramy z białej części skórki, aby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy owoce oraz wcześniej startą skórkę do naczynia miksującego i rozdrabniamy - obroty 5, czas 10 sekund. Dodajemy cukier i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 1L, czas 25 minut. Dodajemy posiekane migdały oraz proszki galaretki - obroty 2, czas 1 minuta. Odstawiamy do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia.
Na upieczone ciasto wylewamy tężejącą masę i wkładamy do lodówki na godzinę.
Polewa:
Do naczynia miksującego wlewamy 500 ml wody. Na pokrywie umieszczamy Speedcook'a parowego (duży koszyk) i wkładamy do niego miseczkę z połamaną czekoladą oraz mlekiem i uruchamiamy urządzenie - temp. Gotowanie na parze, obroty 1, czas 10 minut. Czekoladę mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Studzimy.
Wystudzoną polewę rozlewamy na masę pomarańczową. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.