Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Mięsne sakiewki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Fantastyczny sposób na wykorzystanie mięska pozostałego z gotowania rosołku. Świetnie się sprawdzą zarówno na obiad jak i na kolację.
Składniki
- Ciasto - ---
- woda (ciepła) - 300 ml
- jajka - 1 szt.
- olej roślinny - 2 łyżki
- mąka pszenna - 560g
- Nadzienie - ---
- mięso drobiowe (np. z rosołu) - pół kury
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 1 szt.
- przyprawa gyros - 2 łyżeczki
- pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka zielona - garść
- Dodatkowo - ---
- bulion drobiowy - około 1 litr
Sposób wykonania
- Noże Noże
Wykonanie:
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie składniki a ciasto, wyrabiamy - obroty 10C, czas 2 minuty. Po wyrobieniu wyciągamy ciasto na stolnicę, podsypujmy mąką i wałkujemy na grubość około 2 mm. Wycinamy krążki o średnicy około 10 cm.
Nadzienie:
Mięso drobno kroimy. Do naczynia miksującego wrzucamy czosnek oraz pokrojoną cebulę, rozdrabniamy - obroty 8, czas 5 sekund. Na patelnię dajemy trochę oleju, wrzucamy mięso oraz rozdrobniony czosnek z cebulą, przyprawiamy i podsmażamy chwilkę.
Na każdy krążek ciasta wykładamy czubatą łyżeczkę nadzienia i zawijamy sakiewki. Ciasto trzymamy trzema palcami lewej ręki, a prawą formujemy fałdki, lekko dociskając po domknięciu każdej fałdki. Czynność tą kontynuujemy aż do utworzenia maleńkiego wulkanu, który należy następnie docisnąć, aby zamknąć nadzienie wewnątrz naszej sakiewki i dokręcić nadmiar ciasta.
Na patelnię wlewamy nasz bulion na wysokość około 3 cm, układamy sakiewki, przykrywamy pokrywką i gotujemy 7 minut.
Gotowe danie możemy podawać np. z sosem czosnkowym https://www.speedcook.pl/biale-sosy-do-grilla