Kategorie przepisów
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Kategorie przepisów
- Wszystkie kategorie
- Dania główne
- Dania świąteczne
- Desery i wypieki
- Dodatki do pieczywa
- Kolacje
- Na parze
- Napoje
- Pieczywo
- Przetwory
- Przyprawy
- Sałatki i surówki
- Śniadania
- Sosy
- Uroda
- Wegetariańskie
- Zupy
Wybierz składnik
- Wszystkie składniki
- Amaretto
- Ananas
- Anyż
- Arbuz
- Awokado
- Banan
- Banany
- Bataty
- Bazylia
- Biszkopty
- Biszkopty podłużne
- Bób
- Botwinka
- Brokuły
- Brzoskwinie
- Bulion
- Buraki czerwone
- Cebula
- Chilli
- Chrzan
- Ciasteczka oreo
- Ciecierzyca
- Cukier brązowy
- Cukier puder
- Cukinia
- Curry
- Cynamon
- Cytryna
- Czarna rzepa
- Czarnuszka
- Czekolada gorzka
- Czekolada mleczna
- Czerwona kapusta
- Czerwone porzeczki
- Czerwone wino
- Czosnek
- Czosnek granulowany
- Drożdże
- Dynia
- Fasolka szpargowa
- Feta
- Filet z indyka
- Filet z kurczaka
- Filet z kurczka
- Filety rybne
- Galaretka cytrynowa
- Gorzka czekolada
- Granat
- Grejpfrut
- Gruszki
- Grzanki
- Grzyby
- Grzyby suszone
- Herbatniki
- Herbatniki maślane
- Imbir
- Indyk
- Jabłka
- Jagod
- Jagody
- Jajka
- Jajko
- Jarmuż
- Jogurt grecki
- Jogurt naturalny
- Kakao
- Kalafior
- Kardamon
- Kawa ziarnista
- Kefir
- Kiełbasa
- Kiełbasa wiejska
- Kiwi
- Kminek
- Knedle
- Kolendra
- Koper włoski
- Koperek
- Kora cynamonu
- Kostki lodu
- Ksylitol
- Kumin
- Kurki
- Kurkuma
- Liść laurowy
- Lukier
- Majeranek
- Majonez
- Mak
- Mąka orkiszowa
- Mąka orkiszowa jasna
- Mąka pszenna
- Mąka razowa
- Mąka żytnia
- Makaron
- Makaron penne
- Makaron spaghetti
- Mandarynki
- Mango
- Mano
Miodownik
Czas przygotowania
Czas gotowania
Ilość porcji
Pyszne miodowe ciasto ze słodkimi masami przełamanymi słonym smakiem orzeszków ziemnych.
Składniki
- Ciasto - ---
- mąka pszenna - 400g
- cukier - 135g
- cukier wanilinowy - 1 opakowanie
- soda oczyszczona - 1 1/2 łyżeczki
- masło - 200g
- jajka - 1 szt.
- miód - 2 łyżki
- Krem budyniowy - ---
- mleko - 500 ml
- budyń śmietankowy - 1 op.
- cukier - 4 łyżki
- masło - 150g
- Dodatkowo - ---
- masa kajmakowa - 510g
- orzechy ziemne solone - 140g
- czekolada gorzka - 100g
- olej roślinny - 2 łyżeczki
Sposób wykonania
- Łopatka Łopatka
- Noże Noże
- Mieszadło Mieszadło
- Miarka Miarka
Wykonanie:
Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy formę (20 x 30), wykładamy ją papierem do pieczenia.
Do naczynia miksującego wrzucamy mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sodę oraz pokrojone miękkie masło, mieszamy przy użyciu łopatki- obroty 5, czas 20 sekund. Następnie dodajemy miód oraz jajko i wyrabiamy z łopatką - obroty 5, czas 20 sekund. Ciasto przekładamy na stolnicę i lekko jeszcze wyrabiamy. Dzielimy je na 3 równe części (najlepiej zrobić to za pomocą wagi). Pierwszą część kroimy nożem w plastry i wykładamy nimi spód formy, ugniatamy dłonią i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoty kolor przez około 6-7 minut. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy delikatnie ciasto z formy. W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi dwoma częściami ciasta.
Krem budyniowy:
Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń z dodatkiem cukru. Resztę mleka wlewamy do naczynia miksującego i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 1 minuta. Rozpuszczony budyń wlewamy stopniowo przez otwór w pokrywie i gotujemy - temp. Gotowanie, obroty 2, czas 2 minuty 30 sekund. Budyń przelewamy do innego naczynia i odkładamy do wystygnięcia.
Gdy nasz budyń jest już chłodny, do naczynia miksującego zakładamy mieszadło i wkładamy pokrojone miękkie masło, ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta. Następnie Dodajemy po jednej łyżce nasz budyń i dalej ubijamy - obroty 3, czas 1 minuta.
Dodatki:
Do naczynia miksującego wrzucamy orzeszki ziemne i rozdrabniamy - obroty 4, czas 5 sekund.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy olej roślinny oraz wkładamy połamaną czekoladę - temp. 80 stopni, obroty 2, czas 4 minuty.
Przełożenie ciasta:
Pierwszy placek ciasta układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim rozsmarowujemy masę budyniową, następnie kładziemy kolejny placek ciasta. Na nim rozsmarowujemy 3/4 masy kajmakowej i układamy ostatni placek ciasta. Ostatnie ciasto smarujemy resztą kajmaku, posypujemy orzeszkami i polewamy dekoracyjnie rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.